4 Ekim Dünya Hayvanları Koruma Günü’nde Adana Büyükşehir Belediyesi Sokak Hayvanları Bakımevi Merkezi’nde düzenlenen etkinlikte sokak hayvanları sorununa dair önemli mesajlar verildi. Etkinliğe Adana Büyükşehir Belediyesi bürokratları, Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, oda yönetim kurulu üyeleri, HAYKONFED Başkanı Nesrin Çıtırık, gönüllüler, öğretmenler, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, bakımevine alınan yeni araçlar tanıtıldı ve gönüllülere mama dağıtımı yapıldı. Bakımevi de katılımcılar tarafından gezildi.
Tıbbi Koşullar Gerekmediği Sürece Hayvan Yaşamına Son Veremeyiz
Adana Veteriner Hekimler Odası Başkanı Nihat Köse, 2 Ağustos’ta yapılan kanun düzenlemesine değinerek, veteriner hekimlerin bu düzenlemeye dair görüşlerinin alınmadığını belirtti. Veteriner hekimlerin hayvanları yaşatmak üzere eğitim aldığını vurgulayan Köse, tıbbi koşullar gerekmediği sürece hiçbir canlının yaşamına son verilmeyeceğini ve sokak hayvanları sorununu çözmenin en etkili yolunun kısırlaştırma olduğunu ifade etti. Ayrıca, tüm belediyelerin ivedilikle bakımevleri kurmaları gerektiğini ekledi.
Köse, “Sorun, sadece bu özel günlerde sosyal medyada mesaj vermekle çözülmez, sorumlulukların yerine getirilmesi gerekir” dedi.
Kısırlaştırma Tek Çözüm
HAYKONFED Başkanı Nesrin Çıtırık ise sokaklarda gönüllü olarak hayvanları besleyen kişilerin büyük bir sevgiyle hareket ettiklerini ve kısıtlı kaynaklarla çalıştıklarını belirtti. Çıtırık, kısırlaştırmanın tek çözüm olduğunu ve tüm belediyelerin acilen bu konuda sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.
Hayvan Refahı ve Toplum Güvenliği Birlikte Gözetilmeli
Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Gürkan Ateş, sokak hayvanları sorununa dair yaptığı açıklamada, bu meselenin yalnızca barınma değil, aynı zamanda toplumsal, çevresel ve sağlıkla ilgili birçok boyutu olan bir sorun olduğunu belirtti. Ateş, Adana Büyükşehir Belediye Başkanı Zeydan Karalar’ın sokak hayvanları konusundaki hassasiyetine vurgu yaparak, yapılan çalışmaların hayvan refahını gözettiğini ancak vatandaşların güvenliğinin de göz ardı edilmediğini söyledi.
Ateş, 2 Ağustos’ta yapılan düzenlemeyle ‘topla-aşıla-kısırlaştır ve yerine bırak’ uygulamasının terk edilmesi ve tüm sokak köpeklerinin bakımevlerinde toplanmasının öngörülmesinin kapasite sorunlarına yol açacağını belirtti. Türkiye genelinde 4 milyon sokak köpeği bulunduğunu ve 322 barınağın yalnızca 105 bin kapasiteye sahip olduğunu ifade eden Ateş, kısırlaştırmanın en etkili çözüm olduğunu ve tüm paydaşların bu konuda sorumluluk alması gerektiğini vurguladı.
Göreve geldikleri 2019 yılından bu yana, Adana Büyükşehir Belediyesi olarak yeni bir modern sokak hayvanları bakımevi ve Çobandede kedi kısırlaştırma merkezi açtıklarını aktaran Ateş, yapılan çalışmalar hakkında da bilgi verdi:
- Gelen ihbar: 598.062
- Gelen hayvan sayısı: 114.380
- Yapılan kısırlaştırma: 30.000
- Sahiplendirilen hayvan: 8.000
- Yapılan tıbbi müdahale: 571.799
- Alınan mama miktarı: 467.000 kg köpek maması, 204.000 kg kedi maması (toplam 671.000 kg)
Ateş, “Adana’da sokak hayvanlarının yönetimi yalnızca belediyemizin değil, tüm toplumun ortak sorumluluğudur. Hep birlikte çalışarak hayvan refahını gözeten ve toplumsal huzuru sağlayan sürdürülebilir bir çözüm üretmek mümkündür. Amacımız, sokak hayvanlarının doğal yaşam alanlarında sağlıklı ve güvenli bir şekilde yaşamalarını sağlarken vatandaşlarımızın güvenliğini de en üst düzeyde tutmaktır” dedi.
ADANA (UHA) - REMZİ YILDIRIM
SON YAZILAR